REKLAMA
Potravina známá pod označením erteple, zemáky, krumple anebo nejčastěji brambory je v dnešní době snad tou nejčastější přílohou, kterou lidé ze středoevropského jídelníčku volí.
V asijských zemích je cenná rýže, v jižních evropských zemích jsou to těstoviny a u nás brambory, které lze připravovat na mnoho způsobů.
Avšak i tato všední potravina má pozitivní účinky na lidské zdraví, což mnozí vůbec netuší.

Plod rostliny s názvem lilek brambor

Plody jsou získávány z hlíznaté rostliny s názvem lilek brambor. Tato jednoletá rostlina je jedovatá vyjma svých hlíz, jenž jsou běžně konzumovány.

Plody rostou pod zemí v různých útvarech a tyto jsou spojeny kořeny s hlízami. Co se týká květenství tak toto je nejčastěji bílé, ale může být také fialové anebo růžové barvy.

REKLAMA

Pěstování je snadné

Existuje několik druhů, barev a tvarů brambor. Dále jsou rozdělovány na několik varných typů – přílohové, salátové a brambory na pyré.

Dále existují brambory konzumní, které jsou žluté či červené.

Někdo je pěstuje klasicky na políčku s hlínou v brázdách a někdo dává přednost zase pěstování ve slámě, posekané trávě či kartonu.

Avšak brambory jsou nenáročné na pěstování, tudíž se jim dobře daří téměř v každých podmínkách.

Nositelé škrobu a dalších látek

Brambory obsahují velké množství škrobu, který je nekonečným zdrojem energie. Dále v nich najdeme vlákninu, vitamín C a B, karoteny, flavonoidy, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, jód, železo, kyselinu listovou a fenolovou.

Nejen potravina…

V kuchyni je brambor využíváno zejména při přípravě tradičních pokrmů jako jsou například bramboračka, bramboráky, bramborové knedlíky a kaše, zapékané brambory, hranolky či krokety a mnoho dalších.

… ale také lék

Jejich konzumací dostanete do těla dostatek energie, posílíte váš imunitní systém, a to především v zimě, kdy je tělo bez energie a dostatku obranných látek.

Co se týká prevence, tak tyto pomáhají předcházet vzniku ledvinových kamenů. Pokud chcete mít zdravé kosti, vlasy, nehty a kůži, řaďte pravidelně brambory do vašeho jídelníčku.

I při jejich konzumaci, ač v malém množství, tyto vytváří pocit sytosti, a to na delší dobu než jiné potraviny.

Při silných bolestech hlavy je vhodné nakrájet onu potravinu na plátky a tyto přiložit na čelo místo obkladu. Za pár minut se bolesti zmírní či úplně ustoupí.

0 0 vote
Article Rating
REKLAMNÍ PROSTOR
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments